41

Geoterminen energia on tutkimisen arvoinen vaihtoehto

Geoterminen lämpö on jännittävä ja ehdottomasti tutkimisen arvoinen vaihtoehto päästöttömässä lämmöntuotannossa. Maankuoreen on sitoutunut suuria määriä uusiutuvaa energiaa, jonka hyödyntämisessä on runsaasti potentiaalia. St1 Deep Heat on pilottiprojekti, jossa yritetään porautua seitsemän kilometrin syvyyteen Espoon kallioperään, syvemmälle kuin Suomessa koskaan aiemmin. Tavoitteena on rakentaa Suomen ensimmäinen geotermisellä energialla toimiva teollisen mittakaavan lämpölaitos, joka valmistuessaan kattaisi 10 prosenttia Espoon kaukolämmön tarpeesta.

Prosessi, jolla geotermistä lämpöä otetaan talteen, on varsin yksinkertainen. Aluksi maaperään porataan kaksi seitsemän kilometrin syvyistä reikää. Toisesta syötetään vettä alas kallioperään, jossa se kuumenee geolämmön voimasta. Kuuma vesi nousee ylös toisesta reiästä, ja syntynyt lämpö syötetään lämmönvaihtimen kautta kaukolämpöverkkoon.

Otaniemen testiporaukset aloitettiin huhtikuussa 2016 ja etenivät 4,5 kilometrin syvyyteen. Lopullisiin syvyyksiin pääseminen osoittautui Suomen kovassa kallioperässä haasteelliseksi ja tällä hetkellä projektissa keskitytäänkin vesivarateknologian kehittämiseen ja testaamiseen. Pilottihankkeen tärkein tavoite on kehittää geotermisen liiketoimintakonseptin kaikkiin työvaiheisiin teknisesti toimivat ja taloudellisesti kannattavat ratkaisut, jotta konsepti voidaan kaupallistaa pilotin jälkeen.